#LÁVKÓMA, azaz lóvé komára sírva vigad a "magyar"

2017. augusztus 12. 17:12 - Csizmaskandurbp

A grandiózus mű irodalmi és filmesztétikai elemzése

Egyszerűen nem jutok szavakhoz, s csak nagy önuralommal tudom visszafojtani kitörő lelkesedésemet, amióta szembetaláltam magamat ezzel a költészeti műremekkel, s vizuális megjelenítésének hatásától még most is sokkos állapotban vagyok!

Szerénységem megköveteli, hogy most ne saját érzéseimről írjak, hanem rögtön rátérjek a mű elemzésére és magasztalására! Ébredj magyar, új "himnuszod" eljövé!!!

Remegő kezembe fogtam ceruzámat, hogy dicsőítsem a költőóriásokat, íme:

Vers mindenkinek! Azaz #LÁVKÓMA című dalszöveg, mint a magyar irodalom gyöngyszeme!

Ki vagy te magasztos költő, ki előtört az éj sötétjéből, s lángot gyújtottál kihunyt szívünkben! Te Isten, te mindenség! Esdekve kérlek, hagy csókolom meg kezed, mert megajándékoztál egy új magyar szóval, mi a szerelem megfogalmazásában eddig még költőnek nem sikerült: #LÁVKÓMA!!!

Egyszerűen nem tudok betelni a cím monumentális voltával! Nemes egyszerűséggel foglalja magába a szerelmet és annak lelki mélységét! (Készvagyok!!!)

Rögtön áttérnék a mű terjedelmére, s csak glorifikálni tudom! Most értettem meg, hogy Arany János Toldi trilógiáját miért éreztem annyira rövid fércnek! Mondjuk mentségére legyen jó Jánosunknak, hogy őt nem klipesítették meg a Youtube-on, s így némi hátrányba kerül e költőóriásokkal szemben!

De most már fedjük fel, kiknek köszönhetjük - most jött a hír, ki fogja adni a Magyar Tudományos Akadémia négy kötetben, bőrkötésben a következő Ünnepi Könyvhéten - e 16 soros irodalmi csodát!

SMiTHMUSiX (Kovács Norbert), Stephco (Mounier Stephane) ott ültök Héphaisztosz oldalán, méltó helyeteket kiérdemelve az irodalmi szakszerűségetekkel, s művészi kidolgozásotokkal, s a jó öreg "isztosz" bácsi simogatja fejeteket!

De lebbencsük fel a fátylat a mű tartalmáról, mert a "párkák szövik a hálót", hogy Szerb Antal magasságával szóljak!

Rögtön robban az első két sor, s mindent visz!

"Amikor én megláttam a szemedet
Elvesztettem teljesen az eszemet"

Ez a sok "e" csak ügy süt! S gondoljunk bele a költők érzelmi állapotába! Már a vers elején elvesztik tudatukat a szerelem tüzében égve! Ehhh... hol van ettől Shakespeare, hol van ettől a Rómeó és Júlia, kérdem én!

De lássuk, mit rejteget a folytatás:

"Szívembe költöztetted a szép neved
Azóta téged elfeledni nem lehet"

Azt én értem, hogy kapott lakhatási engedélyt a hölgy, de azt már kevésbé, hogy a költők, ha az első két sorban "elvesztették az eszüket", akkor most, hogy tudják mégis megjegyezni a hölgy nevét?! Magic!!!

De ne legyünk már ilyen szőrszálhasogatók, hanem koncentráljuk a refrénre - 3x ajánlott fogyasztani -, s lássuk a mondanivalót:

"Ó jajj, ó jajj
Ó a Lávkóma
Vodka szóda
Szívem gyógyítja"

Igen-igen-igen! (Bocsánat lelkesedésemért!) Itt a dolog lényege! Tiborci panasz tör át, s emlékezteti a magyart balsorsára: "Ó jajj, ó jajj", s majd indokolja mélységes fájdalmát rögvest: "Ó a Lávkóma"! De ne aggódjon az olvasó irodalomért remegve, mert rögtön kapja a megoldást: "Vodka szóda Szívem gyógyítja"!
Itt kívánom hozzátenni, hogy számos kardiológiai szakorvos is ezt ajánlja!

Az előző strófa gyönyörűségéből még fel sem ocsúdva, ismét két kolosszális sor:

"Ezer üzenet mindenki buliba dzsal
Mert aki barát az a bánatból kicsal" 

Na tessék! Itt van, s csak a sekélyes olvasó mehet el eme csodálatos rím mellett, "dzsal" és "kicsal"! Ugyanmá' kérem, hogy pestiesen kiszóljak: Hol itt a flaszteren az a Kosztolányi meg az Attila, az a "józsefes"!
Aki nem érzi ebben a csodát, azt kérem, mihamarább vegye meg magának a helyet a  Fiumei úti Sírkertben!

De még mindig fokozható az élmény, s ettől a költők nem is fosztanak meg:

"Ma lecsúszik a torkomon vagy száz ital
Az ember könnyen felejt mulatásival"

Tessék kérem, itt a kifejlet! Ennek aztán van íve! Teljesen zárt lett a szerkezet, mert ugye amit nem sikerül költőknek az eszük elmenése miatt a vers elején tudatilag elveszíteni, azt az utolsó sorban kompenzálták, azaz "mulatásival felejtve" teljes lett az agyhalál!!!

Arra talán már nem merek utalni, hogy a költők már megint nagyot mentek a rímmel! A "száz ital" és "mulatásival", s hogy simulnak össze a szótagszámok, azt már említeni sem merem!

Követelem, hogy vegyék vissza a Lovasitól a Kossuth-díjat, hogy jön Ő ahhoz, hogy ungyi-bungyi szövegeivel ilyen költőfenoménok mellett labdába rúgjon!

Izgatottságomnál csak lelkesedésem nagyobb, amikor a képi megjelenítésre térek át.

Több kategóriában is Oscar-gyanús a #LÁVKÓMA videoklipje! Varázslatos képi performansz!

Nagyon remélem, hogy Koltai Lajos is belátja, amikor az olyan Sorstalanságokat meg a Szabót meg a Nemes Jelest tolja maga előtt! Most, hogy az Amerikai Filmakadémiának is tagja, egyszerűen kötelessége támogatni ezt a szemgyönyört!

Egy-egy elemet szeretnék kiemelni, mert kevés lenne egy egész estés dokumentumfilm a mű születésének elemzésére!

Ahogy ez a videoklip meg van "írva" és rendezve Körmendi Roland (RoleyDutch), SMiTHMUSiX, Kis Grófo - Hollywoodban közismert személyiségek! - által, az maga a tökély! De az, hogy ehhez még Horváth Csaba, Szegedi Ádám operatőr és világosító (időnként sötétítő) hozzáteszi a látásmódot, az egyszerűen magától a legmagasabb művészi színvonalra emeli az egészet! Az már csak hab a tortán, hogy Horváth Csaba ezt össze-vissza fényelte!

A forgatókönyv alapkoncepciója, hogy Szöszi Morettit, a vízfejű koboldot meghívják a BuliBáró medencés bulijába, ahol persze mindenki hány tőle, de kellenek ugye IQ-teltebb emberek is a hepaj fényezésére Arcember Gazsi bácsival együtt! Míg Gazsi bácsi testi adottságai miatt rögtön bejön a csajoknak, addig a kis kobold nagy vízfeje kikosarazást kap (a fiuktól is). De egy igazi bulizós mesének csak happy-endje lehet, s kis kobold megismerkedik egy ugyanolyan nagy vízfejjel rendelkező koboldlánnyal, s egymásba szerelmesednek. S ekkor következik be a csoda! Mert a két kis kobold átváltozik "normális" emberré és ők is lesüllyednek arra az alacsony szintre, amiben a többi bulizó fetreng! Gyönyörűűűűűű!!!

Tessék! Itt van rögtön egy berobbanó képi hatás, ami mind esztétikailag, mind a performansz szabályait követve műremek!

lavkoma_1.jpg

Majd berobban a titokzatos főszereplő - szerintem ez a Sebestyén Balázs kiskorában, mivel neki már akkor is ilyen nagy vízfeje volt (lásd itt bizonyítékként) -, s "rápakol" a költőkre egy-két válogatott Messenger strófával:

lavkoma_2.jpg

Nem tudok elmenni az alábbi néma párbeszéd játékossága mellett, mert igazi némafilmes alkotás:

"Szoszi Moretti !?"
"Szingli fejedet húzd idefelé!"
"Házibuliiiiii- MedencePartyyy!!!"
"OK! este 10-re ott"

Hát kérem, utánanéztem! Az idézett párbeszéd alapját képezheti egy doktori értekezésnek, mert megfelel a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományok osztályán a doktori eljárásra kiírt követelmény-rendszernek! Kiemelném az "idefelé" azaz az "ide" fokozását a "felé"-vel! 

Itt szeretném rögtön felhíni a figyelmet, hogy a videoklip alapvetően törekszik egy átlagos testtömeg-index megtartására, amit az alábbiakkal ér el:

lavkoma_3.jpg

Jól látszik, hogy a csinos és igénytelen hölgyeket, jóllakott "kockahasú" srácokkal ellenpontozták!

Innen üzenném Pető Detti smink és maszkmesternek, hogy a nagyon csinos pofijú hölgynek egy kicsit jobban előrehúzta a fogát a kelleténél:

lavkoma_4.jpg

Megmondom őszintén Gazsi bácsival, a test és életművésszel (másodállásban sertéstenyésztő kisiparos) nem tudok betelni! Számomra Ő a favorit a szereplőgárdában, s ha jól értesültem, a forgatás helyszínére a szomszéd faluból az Emirates Airline különgépével érkezett (a forrás Uniós keretből volt). Gazsi bácsi úgy nyilatkozott, hogy összességében kellemes volt a 31 mp-es repülőút, azonban malacríkató kalapjától ekkor sem volt hajlandó megválni (még zuhanás közben sem). Jól látható a videón, hogy az új trendre épülő Adidas márkájú fürdőnadrágjához a stylist sem talált alkalmasabb ruhadarabot a medencében való pancsoláshoz.

lavkoma_6.jpg

Vendégek között volt még az "Úr az űrből" ismert színész felcseperedett kisfia! Bár arcát jól kitakaró napszemüvegével igyekezett inkognitóját megőrizni, azonban - apukához képest nem 2-2-ben, hanem 3-1 arányban maradt felosztva - kézsérülése elárulta. Szíves figyelmébe ajánlanám dr. Kotác traumatológust és ítéletvégrehajtót a probléma kiküszöbölésére!

lavkoma_7.jpg

Egy apró kis problémára lettem figyelmes! Valószínűleg a forgatási költségből egy kicsit kiszaladt a projekt, mert a hacienda gazdasági épületének (értsd disznóól) átalakítása során elfogyott a pénz. Vélhetően valamely magyar építészeti fenomén tervezte a sikerdíjas épületet (lásd a képen a tartógerenda és esőcsatorna közötti részt), mert ritkán látható absztrakt megoldás született a kézmosó, csempefal, ablak kombinációban. Sajnos a költségvetési kereten túlcsúszva az utolsó oszlop festésére és az ereszcsatorna ésszerű műszaki megoldására már nem maradt pénz.

lavkoma_8.jpg

Természetesen az élő zenét maga a Los Vampiros szolgáltatta a Macskafogóból átigazolva. Eklektikus jelenlétük számomra egyértelmű volt, hiszen a mexikói zenevilág igen közel áll a magyar zenei irányzat bestjéhez!

lavkoma_9.jpg

A rendezést és az operatőr jeles együttműködését mutatja, mennyire odafigyeltek a képi egyensúly megvalósítására. A fókuszt az húzza középre, hogy a jobb oldalt ülő nagymellű lányt a képen balról egy nagytestű férfi ellensúlyozza, a köztük ülő két soványabb közé fog főhősünk behuppani nagy vízfejével. Mondjuk, itt egy picit félek, hogy ezt a stabil állapotot a bal oldalon buborékozó szívecskék felbillenthetik.

lavkoma_5.jpg

Természetesen minden jó, ha vége szar! A mesék már csak ilyenek, miért is rombolnánk le a közízlést!
A két kobold egymásra talál és egy könnyfakasztó csók után kivetkőznek az eddig egészen elfogadható emberi mivoltukból!

Istenem! Be gyönyörűűűűű!

lavkoma_10.jpg

Minden nagy dologban lennie kell tanulságnak! Kedves olvasóim, ezt meg is kapjuk a videoklip végén, s én csak egyet fűzhetek hozzá: Már megint nagyot ment a világban egy "magyar"!

lavkoma_11.jpg

Őszinte tisztelettel borulok le az alkotók lábai elé: Erdős Zoltán (Williamspear)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemeny-williamspear.blog.hu/api/trackback/id/tr7912741340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása