Magyar dinnye: "Tisztelt Államtitkár úr, Ön ezt megenné?"

2017. július 25. 15:08 - Csizmaskandurbp

A magyar dinnye mostoha sorsa...

Mindig tiszteltem Nagyapámban paraszti tudását. A föld volt a mindene. Emlékszem! Tavasszal kivitt a földre, lehajolt, kezébe vett egy markolásnyi anyaföldet, megmorzsolgatta az ujjai között és azt mondta: "Jó testes! Ideje lesz vetni!"

A feles földjén kívül - vajon emlékszik még valaki erre a művelési módra - volt egy kis háztájija Ricse határában, a Tisza ártéri területének szélén. Igazi dinnyés föld volt, Nagypapám pedig igazi dinnyés parasztember... Nagyon értett a dinnyéhez!

"Szüretkor" kiment Nagypapa a dinnyeföldre, egyenként végigkopogtatta "gyermekeit", s ez alapján megmondta, hogy melyik "nőtt meg", azaz érett. Csalhatatlan volt az öreg, mindig azt tapasztaltam, hogy a leszedett, behordott görögdinnye: Erősen piros, húsa nem kásás és mézédes! Persze nem maradt el soha a lékelés sem, de ritka volt, amikor a dinnyegyilok után azt  mondta Nagyapám: "Zolikám ez tök!"

Nemcsak Nagyapámra gondolok vissza szeretettel és jóérzéssel, hanem azokra a dinnyékre is, mert az akkori mézízt még mindig érzem a számban.

Örömmel hallgattam a hírt a közszolgálati médiákban, hogy a magyar dinnye megint támogatott hazai gyümölcsünk lett, s a magyar emberek olcsón, nagy tömegben, NAGYON JÓ MINŐSÉGBEN juthatnak hozzá az élelmiszerláncoknál... Imádom a görögdinnyét és a sárgadinnyét is!

Örömöm hamar elpárolgott...

(... itt kívánom jelezni, nem szeretnék az általánosítás bűnébe esni, s lehet, hogy a tisztelt olvasó "hálaistennek" a mézédessel találkozott, de ...)

A hétvégi bevásárlás alkalmával - betérve egyik magyar üzletláncunkba - látom, hogy a görögdinnye ára igen kedvező. Örvendezek, hogy e finom gyümölccsel, azt lehűtve csillapítom majd a nyári forróságot.

De ekkor lohad le minden lelkesedésem a tábla alatt - "Magyar dinnye!" - látható gyümölcsre tekintve:

dinnye1.jpg

dinnye2.jpg

EZ A DINNYE ÉRETLEN!!!


Olcsóság ide, jó méret oda! Ez bizony kidobott pénz!

Tisztelt Termelő! Tisztelt Nagykereskedő! Tisztelt Áruházlánc!


A görögdinnye nem érik be utólag, csak kint a földeken!

Keveredik bennem a júliusi kormányzati információ - "Itt a kiváló minőségű, magyar dinnye idénye!" -, a termelő nyilatkozata az M1-en sugárzott Híradóban és a Nemzeti Dinnye Program sajtótájékoztatója: "Örvendetes a széleskörű együttműködés a termelők, az agrárkamara és a nagy kereskedelmi üzletláncok között!", s közben arra a mézédes, vérpiros ricsei görögdinnyére gondolok...

S akkor a címben feltett kérdéssel zárnék: "Tisztelt Államtitkár úr - de tényleg tisztelettel kérdezem - Ön ezt megenné?"

 

(Szerzői megjegyzés: A leírtakat nem egy mintából képeztem, ezen a héten körülbelül 4 nagy élelmiszer üzletláncban fordultam meg! Minden ilyen üzletláncban hasonló volt a tapasztalásom! De ez nem jelenti azt, hogy a zöldségeseknél vagy termelői piacon, út mellett árusítóknál nem lehetne jó minőségű, magyar görögdinnyét kapni! Sajnos az üzletláncoknál az éretlen dinnyét árulják... )  

 Tisztelettel: Erdős Zoltán (Williamspear)

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonvelemeny-williamspear.blog.hu/api/trackback/id/tr7112689387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figyel Castro 2017.07.28. 09:53:34

Úristen mekkora modoros ömlengvény.

Móg 2017.07.28. 09:53:46

Az érettel sem jársz sokkal jobban.Tavaly 5 dinnyéből 1 volt elfogadható.Idén 2-ből 1.A további kísérletektől elállok.

Peetee 2017.07.28. 09:53:54

...és mindehol ezt a sz@rt lehet kapni, mármint az összes szuper- és hipermarketben. Az nem kartell, hogy (nem csak idén, évek óta) ugyanazt a félig érett vackot árulják mindenhol, bízva abban, hogy a jónép majd megszokja és boldogan veszi ezt 2-3hónapon át?! Zöldségeshez kell menni, de ott is érdemes alaposnak lenni. Én idén találtam egy jó helyet, már 5-6dinnyét vettem ott az elmúlt hetekben 3-4naponta, és mind frankó volt. Az eltarthatósága 3-4nap hűtőben, és ez a normális, nem az, ami 10nap múlva sem kásásodik be...

véleményM 2017.07.28. 09:54:01

Csak megerősíteni tudom a tapasztalatot. Öt különböző helyen vásárolt magyar dinnyéből három a még éppen fogyasztásra alkalmas kategóriába tartozott. A másik kettő sem volt az a feledhetetlen mézédes álom. Sajnos pénzkidobás.

véleményM 2017.07.28. 09:54:08

Csak megerősíteni tudom a tapasztalatot. Öt, különböző helyen vásárolt magyar dinnyéből három a még éppen fogyasztásra alkalmas kategóriában volt, de a maradék kettő sem tartozott a felejthetetlen mézédes emlékek közé. Sajnos ez így csak pénzkidobás.

akist 2017.07.28. 09:54:21

Tisztelt Erdős Zoltán!

Lenne az Ön számára néhány javaslatom:

1. Áruházláncokba nem szabad gyümölcsöt vásárolni.

2. Legjobb a nagybani piac - itt a legfrissebb minden gyümölcs - , de más nagy forgalmú piac is jó. A reggeli órákban itt még nagy a választék.

3. Kiválasztás: szép, üde, élénk zöld, nagy méretű dinnyét válasszunk. A hang / mintha bőrcsizmát csapkodnánk tenyérrel / nem annyira fontos, mint a dinnye kocsánya. A leszáradt kocsány arról árulkodik, hogy 4-5 nappal előbb leszedték a dinnyét. Ha elég bátrak vagyunk kérhetünk egy kést. A kocsányból le kell vágni egy félcentis darabot, ha a közepe fehér színű és enyhén/erősen piros lé csepeg belőle nem fogunk csalódni.

Csucsuksfc 2017.07.28. 09:54:29

akkor komám peched volt, én sparban és cba-ban is vettem már dinnyét, kb összesen 4-et és mind mézédes volt.

2017.07.28. 09:54:40

Ez is azt bizonyítja, hogy a valóságban nincs magyar dinnye, csak görög. Különben a görögdinnye nem "mézédes", hanem édes.

ebella 2017.07.28. 09:54:48

Magyar ide, magyar oda, én a lIdl-ben veszek dinnyét, magszegényet, általában egy húszassal drágább kilója, minta sima. Eddig még mindig bejött. Nem tudom magyar vagy nem (gyanítom
nem, mert akkor ráírnák), de nekem nem a származása, az íze fontos. Az meg kb. három hete, mióta kapni lehet standard. Ez az amit nem biztos, hogy tud egy magyar termelő. Nagyban szállítani, mindig ugyanazt a jó minőséget.

2017.07.28. 09:54:58

Magyar dinnyét soha nem veszek. Ízetlen, vagy kifejezetten ehetetlen és drága. Amikor még régen, lovaskocsival hordták a zöld héjút, vagy sárga bélűt, az még nagyon jó volt.
Aztán jött a tipikus magyar kereskedői hozzáállás, hogy ingyen a semmiből egy valag pénzt, nos akkor jöttek be a csíkos dinnyék és az éretlen ehetetlen vackok.

Barbaarb 2017.07.28. 09:55:11

Igen, a nagy áruházláncokban jellemzően gyengébb minőségű dinnyéket lehet kapni, de ez jó ideje így van sajnos. Én azt nem értem, hogy ha egyszer egy luxuscikket veszünk (mert a dinnye szerintem az), akkor miért vesszük meg belőle a rossz minőségűt. Inkább vennék kisebb, de jobb minőségűt, mint hogy a jó áron megvegyem a nagyot, a luxuscikkből meg fanyalgás legyen. Persze vannak, akik "annyira szeretik a dinnyét", hogy zölden is megeszik, de szerintem ők pont nem azok, akik a legjobban szeretik.

A dinnye nem érik tovább leszedett állapotban, bár a héja még vékonyodhat, ha nem hűtőben van tárolva. Leszedve nem túlérik, hanem megromlik, ami minden élelmiszerrel megtörténik előbb-utóbb.

ebella 2017.07.28. 09:55:16

Mi nem tetszett pofikám?

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:34:51

@Figyel Castro: Nem tartozik a cikk a kötelező olvasmányok csoportjába :)

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:37:52

@ebella: Kedves Bella! Leginkább az nem tetszik, hogy ezek a dinnyét - ha egy kicsit később kerülnek forgalomba - megfelelő minőséget is adhattak volna. Nem jó ez sem a gazdáknak, sem az agráriumnak, sem az üzletláncoknak, de főképpen a vásárlóknak.
Kérdem én tisztelettel, akkor mi értelme volt?!

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:39:57

@Barbaarb: Vitatnám, hogy a dinnye luxuscikk lenne jelenleg.

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:44:23

@abcd1234: Kedves ABCD1234! Jelenleg is van abból a "régi dinnyéből" :) Igaz, manapság ritkán látni lovaskocsi terítést... :) Valószínűleg, mert a lóból meg lókolbász lett... :)

Ajánlom, ha ilyen dinnyét keresel, akkor a jó minőséget árusító zöldségeseknél keres vagy ha autózol közutakon, akkor figyeld a dinnyeárusokat az út szélén.

Esetleg van még a Róka által hozott dinnyéből - vélhetően minőségi - a Lalinál az Üvegtigris előtti placcon! :D

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:51:08

@ebella: Kedves Bella! A termék tábláján minden esetben kötelesek feltüntetni a származási helyet! A magyar agrárium dinnyetermelési sok-sok éve európai színvonalon mozog (ha nem szedik le idő előtt), jó minőségű és fajta-gazdag!

A jó minőségű(!) magyar agrártermékek vásárlásával és fogyasztásával lehetne segíteni azon, hogy magyar agrárium talpra álljon és megint az ország húzóágazata legyen, mint a 70-es, 80-as években utoljára volt!

Közös érdek lenne! :)

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:54:56

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: Kedves Elvtárs! Van magyar dinnye! :) Gyere le a "kutyaszaros fővárosból" a hevesi területekre és ott "belefulladhatsz" a jobbnál-jobb magyar dinnyébe... :)

Létezik "mézédes" magyar görögdinnye, de természetesen elismerem, hogy a jelző általános esetben túlzó... ;)

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 10:57:02

@Csucsuksfc: Felettébb örülök ennek a ténynek! Két szempontból is! Egyrészt, mert pozitív tapasztalatod volt az üzletláncokban, másrészt, mert magyar agrárárút vettél! :)

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 11:00:40

@akist: Köszönöm szépen építő javaslatait! :)

Kommentezőm - engedelmével élnék - simételném, mert nagyon okos és szakszerű kiválasztási módot közölt:

"Kiválasztás: szép, üde, élénk zöld, nagy méretű dinnyét válasszunk. A hang / mintha bőrcsizmát csapkodnánk tenyérrel / nem annyira fontos, mint a dinnye kocsánya. A leszáradt kocsány arról árulkodik, hogy 4-5 nappal előbb leszedték a dinnyét. Ha elég bátrak vagyunk kérhetünk egy kést. A kocsányból le kell vágni egy félcentis darabot, ha a közepe fehér színű és enyhén/erősen piros lé csepeg belőle nem fogunk csalódni."

Arról árulkodik, hogy Ön jól ismeri a dinnyét! :)

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 11:03:49

@Peetee: Teljesen egyetértek Önnel!

Csizmaskandurbp 2017.07.28. 11:05:26

@Móg: Sajnos pont erre igyekeztem rámutatni a cikknek! Így fogynak el a vásárlók a magyar agrártermékek "mögül". :(

Barbaarb 2017.07.29. 15:42:01

@Különvélemény Williamspear:

Tudom, hogy azt írtam szerintem, de ez nem vélemény kérdése, definíció szerint luxuscikk.

Barbaarb 2017.07.29. 15:42:18

@abcd1234:

És mit eszel helyette? Mert a korábban kapható külföldiek még rosszabbak, később meg szinte csak magyar kapható.
süti beállítások módosítása